De Veldezel als strandezel, tips voor gebruik en keuze

Als je buiten (en plein air) in de natuur maar vooral op het strand gaat schilderen op een opgespannen doek of op een canvas board, dan moet deze ‘beelddrager’ ergens op staan of liggen zodat je er goed en praktisch op kunt werken.

Daarvoor gebruik je dan een veldezel waar je ‘staand’ achter kan werken. Voordelen zijn:

-met staand schilderen heb je de beschikking over je hele lichaam. Wijdbeens trek je gemakkelijker een rechte lijn, je hebt een groter armbereik, je bent flexibeler maar ook stabiel. Je kan in meerdere standen te werken, kortom je schildert niet alleen met je hoofd maar ook met je lijf.

-ook heel belangrijk is dat je regelmatig afstand van je werk kan nemen. De beoordeling op enige afstand geeft een goede indruk en overzicht van je werk en vooral van wat goed is of verbeterd kan worden. Ben je zittend aan het schilderen doe je dat minder snel.

-met staand schilderen ben je ook gemakkelijker in beweging. Je kan lopen, knielen, bukken, omdraaien en dat is nou eenmaal goed voor je lichaam en prettigere als het fris is. Je lichaam blijft warmer en dat komt je werk ten goede. Bovendien kan je langer door werken.

Een goed functionerende ezel is dan belangrijk en twee soorten ezels komen dan vooral in:

De veldezel

Dit is een driepotige ezel die je gemakkelijk in kan klappen. Ze kunnen van hout of aluminium zijn en zijn goed te verplaatsen. Een veldezel kun je goed meenemen naar je schilder locatie in het ‘veld’. Onze ervaring (hetzeeuwselicht.nl) is echter dat de meeste lichtgewicht ezels (vooral die van  kunststof, aluminium of metaal) minder geschikt zijn vanwege de te lage instelbare hoogte. Controleer dan ook altijd of de werkhoogte voor jou voldoende is. Kies ook altijd voor een veldezel die redelijk van gewicht is, om niet bij een lichte bries om te waaien. Omwaaien kan ook gemakkelijk worden verholpen door je materialen tas of trolley met je ezel (aan de windzijde) te verbinden.

De veldkistezel

Deze driepotige ezel is meestal van hout. Hij bestaat uit een kistje, met daaraan drie poten die kunnen uitklappen. Dit kistje is erg handig, want je kunt er je schildersmaterialen in stoppen. Zo heb je dus je ezel en je materiaal in 1 pakketje en kun je lekker de buitenlucht in met je spullen. Meestal zijn kistezels wel iets zwaarder maar het voordeel is dat deze ezel met een handvat gemakkelijk draagt en compact is. Juist omdat deze ezels iets meer gewicht hebben, zijn ook minder windgevoelig.

In de praktijk: de kunstschilders die vaker plein air schilderen, werken overwegend met een veldkistezel. Dit feit is een bewezen argument van wat het meest praktisch is. Dus als je van plan bent vaker plein air te gaan schilderen, doe dan deze eenmalige goede investering.

 

0