Wandeling van Domburg naar Oostkapelle en terug

…… dat moet je gedaan hebben.

Een van de uniekere wandelingen die je in Nederland kan doen is wel de tocht van Domburg naar Oostkapelle. Over het strand bij laag water heen en weer terug door de Manteling, een uniek bosgebied van grillige door de wind krom gebeukte eiken en beuken. Of andersom, afhankelijk van de richting van de wind.

De paalhoofden (of Palissaden) op het strand (welgeteld 16 rijen tot Oostkapelle) zijn unieke blokkades voor de zijwaartse stroming van de Oosterschelde, die anders versneld het strand verkleind. Laat je hierdoor niet ontmoedigen want voor elk postuur is er tussen de palen wel een doorgang te vinden.

 Het bruist van er leven. Mosselen, kokkels, krabbetjes en vissende meeuwen, aalscholvers en strandlopertjes die hier hun maaltje bij elkaar schrapen.

Deze loop langs de waterlijn is een ware meditatie voor de geest en neem dan ook onderweg de tijd om de weidsheid van zee en strand op je te laten inwerken.

Na 4 kilometer neem je de duinovergang bij strandpaviljoen De lage Duintjes en sla je rechtsaf het bospad in. Na 200 meter gaat dit over in een prachtige laan met scheefgegroeide mystieke beuken die deze laan overkappen. Hierna kom je in een gevarieerd bosgebied met diverse wandelpaden parallel aan de duinen. Je hoeft niet eens veel geluk te hebben om binnen je gezichtsveld een roedel herten te ontwaren want de Manteling is hun domein.

Halverwege passeer je Kasteel Westhove met zijn mooie wandelpaden en bruggetjes over beekjes en als je tijd hebt kan je ook nog even het natuurmuseum Terra Maris aandoen waar je het skelet van de in 2018 gestrande 10 meter lange potvis kan aanschouwen.

Geleidelijk aan kom je weer -misschien moe maar zeker voldaan- terug in de bewoonde wereld…..

Henk van den Boogaard / Het Zeeuwse Licht / mei 2021

 

0